Ajánló szekció

Ajánló

 

 

A természet szépségét nemcsak festményeimen csodálhatja. A galéria közelében található csodálatos tanösvény  is várja Önt, Budapest központjától félórányi autózásra fekvő városban,  Szigetszentmiklóson! Csepel-szigetet nyugaton a Duna folyam, keleten pedig a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág öleli körbe.

Sétaút a Dunán
Úszólápokat és vízparti állat- és növényvilágot bemutató tanösvény,  hidakkal.
A Ráckevei (Soroksári)- Duna-ág kiemelkedő jelentőségű természeti értéke a vízfelületének északi részén található úszóláp, amely kirterjedése alapján Európában a második legnagyobb úszólápos terület.

Az egyik leggyakoribb vízi  madarunk a szárcsa, koromfekete tollruhájából  feltünően emelkedik ki csőrének  fehér színe.Télen csapatokba verődik és előszeretettel hozza fel a meder aljáról a különböző kagylókat.
Az egyik legkecsesebb Duna menti madár a búbos vöcsök, amely nászruhában arca két oldalán és feje tetején széles , sötét aranyszín és fekete tollsörényt hord.
A nádszegélyek vadásza a törpegém  és itt fészkel a tőkés réce. Még több tucat énekes madárfaj rendszeresen előfordul a sétány területén, fekete rigó, nádi tücsökmadár, függőcinege, nádi sármány, igaz , általában ritkábban vagy nehezebben láthatók.

Az egész évben  változó környezet folyamatosan hoz új fajokat a megfigyelő számára.
A sétányra kilátogatók nádas-gyékényes-zsombékos terület változatos flórájaában gyönyörködhetnek.
Tipikusan mocsári növényfajok szegélyezik a sétányt, széleslevelű gyékény, zsombéksás és a régi hajóállomás mellett tőzegpáfrány.

Csodálatos fák kísérik az utat, mézgás éger, szomorú fűz, fehér és fekete nyár, hamvas fűz ez utóbbi elsősorban a partról bevezető két bejárati híd közelében.